Heb jij wel eens van de Zuiderwaterlinie gehoord?

Ruim 450 jaar geleden was dit al één van de belangrijkste Nederlandse verdedigingslinies. De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies.

De waterlinie loopt dwars door Brabant. Dat Oosterhout deel uitmaakt van de Zuiderwaterlinie zie je goed in het landschap. 

Op de volgende plekken kun je de historie nog zien:

Bij De Linie van Den Hout

Dit gebied kon onder water worden gezet, zodat de vijand niet kon oversteken. Het water mocht niet te hoog staan, want dan kon de vijand er overheen varen. Maar het water mocht ook niet te laag staan, anders zou de vijand er doorheen lopen. De Linie van Den Hout is extra bijzonder door de zigzagvorm. Inmiddels is het een prachtig natuurgebied met mooie wandel- en fietsroutes in Oosterhout en omgeving.

Lees meer

Bij de Slotbosse Toren

De Slotbosse Toren is het overblijfsel van Kasteel Strijen. Willem Willemszoon van Strijen bouwde het kasteel in 1288. Sinds de Tachtigjarige Oorlog met de Spanjaarden ligt het kasteel in puin, maar een bezoek aan de ruïne is perfect te combineren met een fiets- of wandelroute door Oosterhout en het natuurgebied Linie van Den Hout. Vraag ernaar bij de VVV Oosterhout.

Lees meer