Eindelijk vrij

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders.

Fietsroutes

Acht fietsroutes van circa veertig kilometer, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Onderweg brengt een app op locatie de verhalen tot leven. De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV Oosterhout of online te bestellen.

Drie luisterpalen in de gemeente Oosterhout markeren de route die de Geallieerde bevrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog aflegden.

De Liberation Route is een internationale herdenkingsroute, die loopt van de Engelse zuidkust tot aan Polen. De herdenkingspalen staan op de volgende locaties: voor het R.K. kerkhof aan de Houtse Heuvel, bij de Ter Aalsterbrug en op het kapelerf in Dorst.

Luisterplek 157: De slag om het Markkanaal

Met het oprukken van de geallieerden vallen de Duitsers terug op een linie die onder andere achter dit kanaal langs liep. Begin november 1944 doen Poolse soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie verwoede pogingen het kanaal over te steken en een bres in de linie te slaan.

Lees meer

Luisterplek 158: Twee keer veroverd

De gevechten in en om het dorp Dorst in oktober 1944 zijn zo fel, dat de Polen van de 1e Poolse Pantserdivisie genoodzaakt zijn het twee keer te bevrijden. Er daalt een regen van artilleriegranaten op Dorst neer en in de straten spelen zich vuurgevechten af. Verschillende ooggetuigen vertellen.

Lees meer