1. Zuivelboerderij De Driehoek - Kaaswinkel in het hart van de heilige driehoek

Stap af bij de kloostermuren van de Sint Paulusabdij. Op de landerijen van dit benedictijner klooster kijken de grazende koeien je nieuwsgierig aan. De zuivelboerderij is al meer dan 30 jaar actief en nu staat een nieuwe generatie van de familie aan het roer. Maarten de kaasmaker is ambitieus en biedt naast de oude vertrouwde Goudse abdijkazenook een hele nieuwe soort aan. De romige, pikante Benedictus kaas is uniek in Nederland. In de gezellige boerderijwinkel mag je alles proeven voordat je weer op je fiets stapt.

Adres: Hoogstraat 82-B in Oosterhout

2. Brouwerij Bourgongne Kruis - Ervaar bourgondische brouwtradities

Bourgogne Kruis is een tarwebierbrouwerij met een rijke geschiedenis die begint in de 18e eeuw. Anno nu zetten broers Paul en Willem de familietraditie voort met een brouwerij in de oude Galvanitas fabriek. De perfecte stoere locatie voor dit ambachtelijke bier met verrassend frisse afdronk. Zet je fiets aan de kant, loop over het industriële terrein en volg een vooraf gereserveerde rondleiding en proeverij.

Adres: Wilhelminakanaal-Zuid 104 in Oosterhout

3. Jacobushoeve - IJsjes uit de streek

Tijd voor de volgende stop, want je wordt hongerig van fietsen. Rust uit in de monumentale schuur en geniet van een verse coupe ‘loeilekker’ ijs of wandel met een hoorntje in de hand door het boerenland. Een boerenpannenkoek, stevige soep of streekbiertje kun je hier ook krijgen trouwens. Allemaal gemaakt met verse streekproducten. En in de boerderijwinkel vind je zuivel, fruitsappen en vleeswaren.

Adres: Steenovensebaan 29 in Dorst

4. Boerderijwinkel van Johan & Caroline - Vers geoogst herfstfruit

Bij Johan & Caroline maak je een tussenstop voor je dagelijkse portie vitaminen. Hier haal je verse groenten, fruit, eieren, noten en brood. Seizoensgebonden producten direct vanuit het land in je fietsmand. Je kunt hier overigens ook gezellig blijven slapen op de camping of in ‘boergondische’ pods.

Adres: Wagenstraat 74 in Wagenberg

5. Brouwerij Frontaal - Lekkerste biertje van Breda

Heb je alle tijd, plof dan onderweg neer bij het brouwcafé. Hier proef je bijzondere biertjes gemaakt door een club innovatieve brouwers. “Beer for thought” is hun motto. En wat dat betekent leggen de creatieve brouwers graag zelf aan je uit. In de  bierwinkel koop je alle Frontaal bieren vers en gekoeld. Daarnaast hebben ze nog een hele selectie van bevriende brouwerijen.

Adres: Liniestraat 31 in Breda

6. Boerderijwinkel Familie van den Kieboom - Biologisch rundvlees en honing

Nog plek vrij in je fietsmand? Stap dan zeker even af bij de winkel van de Van den Kieboompjes. Al 30 jaar staat deze boerderij bekend om haar verrukkelijke zomerkoninkjes. Het rundvlees uit eigen stal is supermals en de honing van de imker tongstrelend. Ook voor chutney, azijn of groenten  zit je goed bij het familiebedrijf van Mien, Theo, Jack en Wendy.

Adres: Rietdijk 4 in Breda

7. Molen de Arend - Ambachtelijk bloem en meel

Al in de verte zie je hem liggen; de monumentale molen met haar grote wieken. Deze stellingmolen verdient het om bewonderd te worden. Dus stop met trappen, stap af en met een beetje geluk is de molenwinkel geopend. Want ook al is deze molen eeuwenoud, hij is nog steeds actief dankzij het levendige molenaarsstel Adri en Marijna. Hier kom je voor broodmixen, zoete bakmixen en heerlijke ontbijtgranen.

Adres: Molenstraat 40 in Terheijden

8. Kaasboerderij ’t Bosch - No nonsense kaas

De een-na-laatste stop van deze route brengt je bij Erik en Lisette van Oosterhout in de polder. De bijna 100 melkkoeien van dit boerenbedrijf wachten op je komst in de wei. Hier haal je echte boerenkaas, puur of met een smaakje. Zonder onnodige toevoegingen en gemaakt van verse melk van eigen koeien. Heerlijk voor op brood bij je ontbijt of vanavond al uit het vuistje bij de borrel. 

Adres: Wagenbergsestraat 2 in Made 

9. Kloosterwinkel Blauwe Camer - Wijn van de nonnetjes

Je laatste stopplek is hemels! Hier leven, bidden en werken de nonnen op het landgoed van Sint Catharinadal. Wandel langs de wijnranken, ontdek Slotje Blauwe Camer en geniet van de rustige omgeving. In de winkel vind je producten die door de zusters zelf zijn gemaakt. Wijn van eigen wijngaard, maar ook speculaas, peperkoek en abdijbieren van de kloosterorde.

Adres: Kloosterdreef 3 in Oosterhout

Stap jij binnenkort op de fiets om deze heerlijke herfstroute zelf te ervaren? Check vooraf wel even de openingstijden van de verschillende boerderijwinkels en ambachtelijke locaties. Zo ben je er zeker van dat je niet voor een gesloten deur staat.

Veel plezier en geniet van een smaakvolle herfst!